Film: Amersfoort '40-'45

Dinsdag 14 september 2021
Aanvang: 19:30 Duur: 40 minuten
10,00 inclusief drankje

Amersfoort ’40-‘45: een bijzondere filmische documentaire over Amersfoort ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn twee voorstellingen, om 19.30 en om 20.45 uur.

Na de voorstelling van 20.45 uur is er een nagesprek met ook de mogelijkheid om vragen te stellen
aan lokaal historicus Richard Hoving en producent Reda van der Putten.

De Tweede Wereldoorlog. Elke stad in Nederland is er doorheen gegaan. Dezelfde bezetter, dezelfde onderdrukking en dezelfde hongerwinter aan het eind. Je zou haast denken dat elke stad toen wel zo ongeveer heeft meegemaakt. Maar elke stad heeft zijn eigen verhalen, zijn eigen verliezen en zijn eigen bevrijding. Ook Amersfoort. Zéker Amersfoort…

 

De voice-over van Hans Goedkoop neemt je mee naar Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog; van bezetting tot bevrijding. Met behulp van een breed scala aan visuele bronnen, van filmbeelden en foto's uit privé archieven tot krantenkoppen en propaganda posters, wordt het verleden van de stad dichterbij gebracht. Een op maat gemaakte compositie van Thijs Borsten en nagespeelde historische scenes maken van 'Amersfoort '40-'45' een filmische documentaire.

 

Je ziet als publiek in ICOONtheater vanavond een speciale versie van de documentaire: als een video-installatie met drie beamers en LED schermen. De documentaire is zo oorspronkelijk ontworpen: elke bron archiefmateriaal krijgt z'n eigen projector om het verhaal zo indrukwekkend mogelijk over te brengen.